Fyra Halloween-firanden jorden runt

Årets mest skrämmande tid är nu kommen, och vi tänkte ta tillfället i akt och berätta hur Halloween firas (eller sörjs) runt om i världen. I listan nedan hittar du mer välkända firanden såsom Día de los Muertos i Mexiko, men även firanden i Spanien och Grekland. Kombinera solsken med månsken och läs om du vågar…

Spanien

Spaniens tre dagar långa firande inleds med Día de las Brujas (’Häxornas dag’), och löper sedan på med Alla helgons dag och De dödas dag. Liksom under de flesta högtider i Spanien slår man på stort, och istället för mörker och skrämseltaktiker hittar du färgglada karnevaler och sockersöta dödsskallar. Extra festsugna är de i södra Spanien, och nedan ser du några hotell att vila upp dig på mellan karnevalpassen:

Festsugna spanjorer i Málaga.

USA

USA får anses vara Halloweens heliga graal, och visst är det sant att man här firar större och bättre än någon annanstans. Husen är dekorerade från topp till tå, och man tävlar om vem som har den mest läskiga och kreativa utstyrseln. För en Halloween-upplevelse utan dess like tipsar vi om ett besök på Walt Disney World och Universal Studios, som under oktober månad organiserar aktiviteter vars enda mål är att skrämma (och roa) dig. Här hittar du till och med ett skräckhus baserat på Stranger Things!

Nedan ser du tre olika hotell som alla ligger skrämmande nära Walt Disney World:

Grekland

Grekland är inte känt för sina Halloween-firanden, men många historievetare hävdar faktiskt att den första skräckhistorien skrevs just här. Juristen Gaius Plinius Caecilius Secundus skrev en historia om en äldre man med långt skägg som spökade i sitt hus i Aten – en historia som lever kvar än idag. Numera organiseras Halloween-fester runt om i landet, många baserade på de fester som organiseras i USA. Även om festerna inte är de mest traditionsenliga, så finns det väl ingen som kan tacka nej till en grekisk ö-fest. Att oktobernätterna dessutom är varma gör allt ännu bättre!

Här ser du några av våra många grekiska ö-hotell att spendera en avslappnande Halloween på:

Möjligtvis Gaius Plinius äldre man ute på en av sina nattliga eskapader.

Mexiko

Día de los Muertos är ett av de absolut största Halloween-firandena i världen, och har förevigast på film i bland annat barnfilmen Coco. Dagen betyder uttryckligen ’De dödas dag’, och firas 1-2 november då himlens portar tros öppna sig så att de döda kan återvända till jorden och fira tillsammans med sina nära och kära. Först kommer barnen, och därefter de vuxna. De återvändande släktingarna välkomnas med altare fulla med mat och godsaker, däribland pan de muerto (’de dödas bröd’). För de yngre besökarna hittas även leksaker, och för de vuxna besökarna finns likör att tillgå.

Vi hoppas att denna lista har inspirerat dig till den grad att du vågar fira Halloween utomlands i år, och förresten… BU!

Skrivet den 22 oktober 2019 av

Jesper Carlström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.