Fira jul runt Medelhavet

Är du sugen på att fira jul utomlands i år? Här har jag listat några spännande seder, skojiga traditioner och smarrig julmat från Malta, Cypern och Spanien.

 

Fira jul på Malta

För malteserna, som är mestadels katoliker, handlar julen mycket om den religiösa aspekten. Sen tidigt 1600-tal så har man en tradition av att göra vackert utsmyckade julkrubbor. De ställs sedan ut runt om i städerna och lockar många besökare varje år. Runt om på gatorna så har husen också utsmyckats med julbelysning och andra färgglada dekorationer.

025-fiesta2

En annan maltesisk tradition är midnattsmässan på natten till juldagen. En av akterna är ”Priedka tat-Tifel”, vilket betyder ”Barnets predikan”. En pojke eller flicka i åttaårsåldern håller då ett tal inför församlingen. Efter mässan så hålls också en parad som går genom staden där barnen håller tända ljus i händerna. Inte helt olikt vårt luciatåg, kan man tycka.

malta2

Maltas julbord är influerat av både brittiska och italienska maträtter. Motsvarigheten till vår glögg heter ” Imbuljuta tal-Qastan” och innehåller bland annat kastanjer, kakao och kanel. En annan klassisk rätt är ”Gagħaq tal-għasel”, vilket är honungsringar bakade med marmelad, kanel och citrus. Med rötter från 1500-talet så är de fortfarande populära bland både lokalbefolkningen och sötsugna turister.

malta3

Nyfiken på Maltesisk jul? Här är ett tips på boende i Bugibba.

 

Fira jul på Cypern

Cypern, som är ortodoxt, firar egentligen påsken mer än julen. Ändå så finns det mycket att se och göra på ön i juletid. Julsånger på Cypern kallas ”Kalanda” och när du promenerar runt i staden så kan du se grupper av människor sjunga på gator och torg. Ofta går barnen också runt bland husen och sjunger för en liten slant eller julgodis.

cyprus1

Kallikantzaroi är, enligt cypriotisk folktro, ett elakt sagoväsen med klövar till fötter. Precis som tomten så tar han sig in i människornas hus genom skorstenen på juldagskvällen, men istället för att lämna julklappar så skapar de trubbel för människorna under 12 dagar, fram till trettondagen. De får maten att ruttna och korna att mjölka dåligt. För att hindra dem från att komma in så ska man, enligt legenden, antingen hänga ett svart kors på ytterdörren eller bränna en gammal sko för att lukten ska skrämma iväg dem.

cyprus2

Julmaten på Cypern består av en mängd olika rätter och bakverk. Bland annat äter man grillat lamm, fläsk och fylld kalkon. På trettondagsafton äter man även ”loukoumades”, vilket är ett dougnut-liknande bakverk med kanel som friteras och garneras med honung och nötter.

cyprus3

Intresserad av jul på Cypern? Här är tips på boende i Protaras.

 

Fira jul i Spanien

I Spanien finns många olika jultraditioner och du hittar här olika seder beroende på region. En av de lustigare traditionerna kommer ifrån Katalonien och heter ”Tió de Nadal”, vilket betyder ungefär ”Julstammen”. Det är en stock med en traditionell hatt som barnen slår på med pinnar för att den ska ”göra” gåvor. Tió de Nadal ”släpper” då ifrån sig små julklappar – ungefär som vår julklappskalender.

spain4

En annan tradition är ”Día de los Santos Inocentes” som firas den 28 december. Detta är som en spansk version av första april och går ut på att man ska skoja med och lura varandra. Ett populärt busstreck är till exempelvis att sätta fast en pappgubbe på ryggen på en intet ont anande person.

spain2

Spanjorerna firar julafton den 24 december, men då delas bara några julklappar ut. Det är nämligen på trettondagen, den sjätte januari, som den stora julklappsutdelningen sker. Istället för tomten så är det de tre vise männen som kommer med presenterna och man äter då även en speciell kaka som heter ”Rosca de reyes”. Den är garnerad med torkad frukt och inbakad i den är en liten figur av Jesusbarnet.

roscon_de_reyes_-_mallorquina

Sugen på spansk jul? Här är tips på boende på Solkusten.

 

Skrivet den 18 november 2016 av

Emelie Ytterberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.