Fem saker du inte får missa i Barcelona

Så du vill åka iväg någonstans där varmt betyder 30 grader och strålande solsken, du vill att det ska finnas en härlig sandstrand där du kan bada i vågorna och spendera lata timmar i solen MEN du vill inte åka till någon av de klassiska semesterdestinationerna OCH du vill ha lite storstadskänsla OCH du vill ha kultur MEN det ska inte vara för dyrt… har du begärt för mycket? Nej inte alls säger vi här på eBeach.se! Här bland oss på kontoret är Barcelona alltid en solklar favorit när man just vill ha lite av allt! Dessutom är det en destination som är perfekt både för en långweekend eller en veckas solsemester!

Barcelona BeachBarcelona är en destination man kan resa till året runt då medeltemperaturen på vintern ligger runt tio grader, vill man ha det riktigt varmt är juni till augusti bästa tiden för ett besök. Men även under september och oktober är det varmt och temperaturen brukar fortfarande nå över 20 grader. Man tar sig lätt runt i staden på det stora tunnelbane- och bussnätet och ska man åka mycket är det billigast att köpa ett klippkort på tio resor som kostar €10 (augusti 2016) och kan användas på både tunnelbana och buss.

Om du har valt att semestra på lite lugnare Costa Brava är en dagstur till Barcelona för lite storstadspuls också att rekommendera. Kanske gillar du det så mycket att det blir nästa resmål?

Barcelona är tvåspråkigt då man pratar både spanska och katalanska här, men det går utmärkt att klara sig på engelska (och kanske lite påhittat teckenspråk). Det skadar heller inte att lära sig ett par trevliga fraser på spanska som ”Hola” (hej) och ”Gracias” (tack). Testa att hälsa på spanska när du träffar någon eller går in i en butik eller restaurang, det är vanligtvis väldigt upskattat!

Här under har vi listat fem saker du inte får missa under resan till Barcelona:

”Hop on hop off” bussarna

Turist buss i Barcelona
Barcelona är en storstad och det kan vara svårt att få en uppfattning om var allting ligger och hur man tar sig dit. Ett bra sätt att hinna med nästan alla sevärdheter på en dag är att köpa ett dagspass på en av turistbussarna som du får gå på och av så många gånger som du vill (övervåningen har inget tak så här kan du enkelt ta bra semesterbilder samtidigt som du sitter i solen, men glöm inte solskyddsfaktor, speciellt om det är första dagen på semestern). Se till att du har en karta och vet på ett ungefär vilka saker du vill se så att du kan hoppa av på rätt ställe. När dagen är slut har du hunnit se mycket mer än om du själv hade tagit dig runt mellan alla sevärdheter (och med största sannolikhet upptäckt något nytt) och fått ett bra grepp om var allt ligger i staden för fortsatta upptäcktsfärder.

 Gaudi och Park Güell

Park Guell in Barcelona, SpainEn av den spanska arkitekten Gaudis mest kända mästerverk är Park Guell. Parken byggdes i början på 1900-talet som ett bostadsområde men man lyckades inte sälja många tomter och området blev istället en park. Här kan du vandra runt bland hans konstverk som alla är en del av parken och om du reser med barn finns det mycket för dem att upptäcka. Utsikten från parken ner mot havet är också perfekt för några semester-selfies!

Om du väljer att göra en av bussturerna kan man oftast hoppa av här. Resten av Gaudis kända byggnader som Sagrada Familia, Casa Milà och Casa Batlló  hinner du se när du reser runt i Barcelona.

Montjuic

800px-Montjuïc_Cable_Car

Montjuic, vilket betyder judarnas berg på katalanska, är ett berg och en park i centrala Barcelona. Det går att ta sig upp på berget på flera sätt bland annat med linbana eller, om du tillhör dem som gillar att träna på semestern, till fots (glöm inte att ta med en flaska vatten).

Uppe på berget finns bland annat de olympiska poolerna från sommar-OS 1992 där dykning och vattenpolo avgjordes. Nuförtiden är det en allmän pool som är väl värd ett besök då utsikten från poolen är helt fantastisk och garanterat slår utsikten från de flesta semesterpooler (återigen ett bra  tillfälle för en semester-selfie, se bara till att inte tappa mobilen i poolen).

Stränderna i Badalona

badalonaVisserligen är en del av charmen med Barcelona att det är en storstad med sandstränder mitt i stan, men om du ledsnar på alla försäljare som ständigt vankar av och an och säljer ljummen öl, mojitos eller hennatatueringar på Barceloneta-stranden mitt i stan -ta istället tunnelbanan till Badalona strax norr om Barcelona. Du kan åka på en vanlig tunnelbanebiljett och du åker L2-linjen hela vägen till Pep Ventura där du hittar fantastiska mindre befolkade stränder där du kan lägga ut filten precis vid vattenbrynet, perfekt om du lätt vill kunna hålla koll på barn som gillar att leka i vattnet. Om du ska dit nu under augusti månad är det ersättningsbuss de sista hållplatserna som gäller men ändå väl värt ett besök.

Pintxos och tapas

TapasDet är helt omöjligt att besöka Barcelona utan att också testa den lokala maten (tycker i alla fall vi här på eBeach.se). I Barcelona serveras tapas och pintxos (mindre tapas på baguetteskivor, serveras som en buffé på bardisken där man betalar per pintxos) överallt. Den lokala ölen som serveras på de flesta barer är Estrella Damm som bryggs i just Barcelona och om du hellre dricker vin så brukar det serveras både Cava (spanskt mousserande vin), andra goda spanska viner och såklart sangria på de allra flesta barer.

Även om du har ätit tapas och pinxtos på en restaurang hemma i Sverige så lovar vi att det är en helt annan upplevelse och med många nya smaker på plats i Barcelona.

Skrivet den 12 augusti 2016 av

eBeach

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.