Allt du behöver veta om stränder med Blå Flagg

Har du någon gång hört om eller sett stränder märkta ”Blå Flagg”? Det låter ju väldigt snofsigt, men vad betyder det egentligen? Vi på eBeach älskar stränder, och vi vet att våra kunder värdesätter en organisk, frigående, förstklassig kvalitetsstrand! Därför vill vi berätta varför du bör skippa standardstranden och istället bege dig till en strand med Blå Flagg:

 

Vad är stränder med Blå Flagg och vem utser dem?

Stränder med Blå Flagg är lite som naturens Oscarsvinnare – de är det bästa av det bästa längs kustlinjerna. Den internationella miljömärkningen Blå Flagg bedöms utifrån de här kategorierna:

  • Vattenkvalitet
  • Renhållning
  • Miljövänlighet
  • Säkerhet
  • Tillgänglighet

Först när en strand uppfyller kraven inom de här kategorierna blir den tilldelad statusen Blå Flagg. Några av kategorierna ger självklara fördelar, som till exempelvis kristallklart vatten och ren sand. Annat som har positiv påverkan är om stranden är rullstolsanpassad, har många soptunnor eller bevarar naturen och djurlivet omkring.

Den globala kommittén drivs av FFE (Foundation for Environmental Education) och de bedömer stränder runt om i världen för priset.

Barceloneta beach at sunset
Visste du att stranden i Barcelona har fått utmärkelsen Blå Flagg på senare år efter ett större projekt med underhålls- och rengöringsåtgärder?

Varför välja Blå Flagg?

Det finns många anledningar till att du borde styra årets solsemester till ett resmål som har många stränder med Blå Flagg.

– Säkerhet är en faktor, och de här stränderna är kända för att ha fantastiska badmöjligheter

– Om du väljer en strand med Blå Flagg kan du vara säker på att den blir väl underhållen och människor arbetar för att hålla den ren och välskött. De är ofta stolta över den vackra naturen runt stränderna och jobbar också hårt för att bevara den – därför är dessa stränder ett mer miljövänligt val.

– Stranden är till för alla. Därför arbetar stränder med Blå Flagg för att vara tillgängliga för alla och genom att besöka dem stöttar du deras arbete.

Reser du med barn? Här delar vi med oss av några av de smartaste tipsen för att tackla allt från klibbig sand till slitna sömmar.

 

Hur hittar jag dem?

Stränder med utmärkelsen Blå Flagg finns över hela världen. Du hittar till exempelvis över 579 stränder med Blå Flagg i Spanien, men Antalya är den regionen med flest – här hittar du hela 194 av dem!

Kaputas Beach Turkey 
Kaputas Beach i Antalya är bara en av regionens praktfulla stränder som charmat kommittén för Blå Flagg-utmärkelsen. 

Många av våra resmål är proppfulla av de här stränderna, så vi har gjort en översikt över våra topp tio destinationer med flest stränder med Blå Flagg:

Blå flagg

Är du fortfarande inte övertygad? Vi på eBeach har valt ut de stränderna med Blå Flagg på våra resmål som vi tycker är extra sevärda. Kika in dem här, och hitta din favorit!

Svårt att välja? Varför inte följa hjärtat och ta reda på vilken strand du ska resa till med vårt  (supervetenskapliga och fördomsfria) quiz?

 

Den här bloggartikeln är skriven av Laila Tjensvoll.

Skrivet den 13 april 2018 av

eBeach

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.