18 galna strandfakta

Det är inte mycket man inte tänker på när det gäller stränder förutom att vissa är småkorniga och att andra är småsteniga. Vi har gjort en lista på intressant fakta om stränder runtom hela världen för skojs skull, så kika här så kanske du hittar något som förvånar dig!

Strandfakta #1

Visste du att Grand Canarias kända sanddynor, Dunas de Maspalomas, täcker hela 4 kvadratkilometer och blev klassat som naturreservat redan år 1897? De formades av sand från havsbotten som blåst över ön efter den senaste istiden.

Strandfakta #2

Visste du att en av de välbesökta stränderna på Teneriffa har svart sand? El Bolullostranden på norra delen av ön får sin häftiga färg från tidigare vulkanutbrott. Dessutom absorberar den värme så det är ett perfekt utflyktsmål på vintersemestern.

Strandfakta #3

Visste du att det finns fler stjärnor i rymden än sandkorn på alla världens stränder?

Strandfakta #4

Visste du att på Boulders Beach i Sydafrika bor en pingvinkoloni? Man kopplar kanske inte vanligtvis ihop pingviner med värme, men flocken flyttade dit 1982 och har stannat där sen dess.

Strandfakta #5

Visste du att det finns en strand av glas i norra Kalifornien? Det kommer sig av att invånarna under första hälften av 1900-talet dumpade tomglas i vattnet. Glaset slipades i sin tur av naturen och sköljdes sedan upp på stranden.

Strandfakta #6

Visste du att det finns en grön strand på Hawaii? Papakolea Beach ligger i en bukt som formades för hela 49 000 år sedan och är resterna av en gammal vulkan. Den gröna färgen kommer sig av att mineralen olvin färgat sanden.

Strandfakta #7

Visste du att Paris anordnar tillfälliga stränder i staden varje sommar? Projektet Paris-Plages startade 2002 och innebär att olika konstgjorda stränder byggs vid sidan av floden Seine runt om i staden. Här kan soltörstande fransmän njuta av solen – men något bad blir det inte, det är nämligen förbjudet att bada i floden.

Strandfakta #8

Visste du att den längsta stranden i världen är hela 240 kilometer lång? Praia do Cassino ligger i södra Brasilien och sträcker sig från floden Rio Grande i norr till den uruguayanska gränsen i söder.

Strandfakta #9

Santorini är kanske mest känt för att ha några av de vackraste solnedgångarna i världen, men visste du att här också finns en röd strand? Den häftiga färgen kommer sig av att den är skapad av lavasten.

Strandfakta #10

Visste du att det finns en rosa strand på den lilla ön Elofonissi på Kreta? Vattnet är grunt så du kan enkelt vada ut från fastlandet till den pastellfärgade stranden.

Strandfakta #11

Till den gömda stranden Playa del Amor (kärlekens strand) i Mexiko kan du bara ta dig genom att simma genom en tunnel. Den magiska stranden ligger på en vulkanö och är numera en nationalpark.

Strandfakta #12

Visste du att det finns en strand som helt består av snäckskal? Shell Beach i västra Australien är en 60 km lång strandremsa och är helt uppbyggd av en snäcksort som heter Fragum Erugatum. Ganska häftigt, men badskor rekommenderas.

Strandfakta #13

Den här häftiga stranden heter Praia de Benagil och den ligger ungefär en halvtimmes bilfärd från Albufeira på Algarvekusten i Portugal. Den speciella formen kommer sig av att kalkstensgrottorna vid havet har formats av havets vågor.

Strandfakta #14

Den här vykortsvackra stranden heter Dunas de Genipabu och ligger i Brasilien. Vad som gör den så speciell är att du kan både sandsurfa på de branta dynerna, för att sen svalka dig med ett dopp i Atlanten.

Strandfakta #15

Anse Source d’Argent är en av de mest kända stränderna i världen. Den ligger på La Digue, som är en av de 115 öarna i Seychellerna. Tack vare korallrevet runt om ön så är stranden barnvänlig med små vågor och lugnt vatten.

Strandfakta #16                                                      

Visste du att det finns ett oförklarligt naturfenomen som kallas ”sjungande stränder”? Ingen vet riktigt varför det inträffar, men om förhållandena är rätt så kan vissa stränder ge ifrån sig ett visslande ljud när du går på dem.

Strandfakta #17

Om du inte vill trängas på stranden så borde du kika in Bazarutos skärgård utanför Mozambique. Området är idag är en nationalpark och består av sex öar som har formats av sand som förflyttats av Savefloden som rinner i närheten.

Strandfakta #18

Är det något som känns lite bakvänt med den här bilden? Playa de Gulpiyuri nära Llanes i Spanien är ingen regelrätt strand, utan faktiskt ett översvämmat slukhål och ligger hela 100 meter från havet. Hålet som fyllts av havsvatten genom underjordiska gångar är idag ett naturskyddat område.

Skrivet den 24 juni 2019 av

Jesper Carlström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.