10 anledningar till att åka till Kroatien i sommar

Kroatien är kanske inte lika välkänt som de mer klassiska resmålen Spanien och Grekland, men landet är en riktig semesterpärla. Här har vi listat 10 anledningar till att åka till Kroatien i sommar.

 

1. Du slipper turisthorderna

Även om turismen till Kroatien har ökat stadigt de senaste åren så finns det fortfarande en autentisk känsla i landet. Du kan enkelt njuta av lokala maträtter, besöka traditionella butiker och göra utflykter i området. 

Traditionell taverna i Kroatien

En traditionell kroatisk taverna

 

2. Härligt klimat

Juli är den varmaste månaden med en medeltemperatur på 25°C och runt 12 soltimmar per dag. Sommarmånaderna bjuder på temperaturer runt dryga 20°C, medan vintrarna är svalare med omkring 11°C. Utnyttja sommarvärmen och spendera dagarna på stranden, medan du kan passa på att utforska landets sevärdheter under vintermånaderna.

 

3. Häftiga historiska platser

I Kroatien finns inte mindre än åtta platser som är med på UNESCOs världsarvslista. Dubrovniks gamla stadskärna, Saint Jameskatedralen och de medeltida Stećci-gravstenarna är några av dessa. Passa också på att besöka Diocletianus palats som är daterat till antiken och byggt i romersk stil.

4. Snäll mot plånboken

Priserna i Kroatien är förvånansvärt billiga, speciellt i jämförelse med andra Europeiska länder. Du kan till exempelvis få en middag (med vin) för två personer på en finare restaurang för ungefär 450 SEK. Boende och flyg kan du också hitta till bra pris.

 

 5. Perfekt för sporttokiga

Kroatien är, med sitt kristallklara vatten, ett paradis för dig som gillar vattensporter. Här kan du testa på segling, vattenskidor och jetskiing. Ett tips är också att ta en dyktur och utforska alla spännande grottor och korallrev. Har du tur kan du till och med se ett och annat skeppsvrak. Om du är mer av en landkrabba så kan du bland annat hyra cyklar eller ta en ridtur.

Prova på roliga vattensporter

Prova på roliga vattensporter

 

6. Smarrig mat

Kroatisk mat har både turkiska och italienska influenser, och här finns verkligen något för alla smaker. Passa på att prova den traditionella risotton Skradinski som lagas med kalvkött och tar mellan 7 och 12 timmar att koka. Andra läckerheter är Brodet (skaldjursgryta), Soparnik (grönsakspaj) och Bakalar (en rätt lagad på saltad torsk).

 

7. Besök kända inspelningsplatser

Om du är ett fan av Game of Thrones så vet du säkert att merparten av scenerna spelas in i just Kroatien och du kan ta en guidad tur till några av inspelningsplatserna. Under 2017 så spelas också Star Wars-filmen The Last Jedi in här.

Försvarstornet i Dubrovnik

Försvarstornet i Dubrovnik

 

8. Här finns ett museum som är tillägnat brutna förhållanden

Ja, det är faktiskt sant. Det märkliga museet ligger i Kulmer-palatset i Zagreb och här finns en samling av föremål som symboliserar spruckna relationer. Sakerna har skänkts av privatpersoner och samling är ständigt växande. Här finns också ett trevligt café, om du känner att du behöver en kopp kaffe efter att ha strövat runt en eftermiddag på utställningarna.

 

9. Massor med kultur och historia

Krotien har en färgstark och intressant historia. Det romerska arvet gör sig påmint i form av många, mäktiga byggnader som kantar gatorna. Missa inte att besöka amfiteatern i Pula som byggdes på 100-talet.

Vy över amfiteatern i Pula

Vy över amfiteatern i Pula

 

 10. Bästa baden

Medan Kroatien visserligen inte erbjuder lika många sandstränder som till exempelvis Spanien, så har de istället Medelhavets kanske klaraste vatten tack vare sina stenstränder. Det gör det till ett toppentillfälle att testa på att snorkla och betrakta både fiskar och koraller. Många naturliga grottor finns även för en äventyrsrik badtur.

 

Kika in några av våra  mest populära hotell i Dubrovnik och Split här.

 

Skrivet den 22 juni 2017 av

Emelie Ytterberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.